Toruński Festiwal Smaków i Targów Turystycznych coraz bliżej

(www.pixabay.com)

Już 13 kwietnia rozpocznie się Toruński Festiwal Smaków i Targów Turystycznych w Toruniu organizowany przez Urbitor Sp. z o.o. Jedną z atrakcji będzie pokaz kulinarny Roberta Makłowicza. Dwudniowa impreza odbędzie się w Centrum Targowym „Park” Przy Szosie Bydgoskiej 3. Dla dzieci przygotowano ciekawe warsztaty dotyczące kuchni chińskiej.

Podczas imprezy na stoiskach będzie można znaleźć wiele wyrobów lokalnych producentów m. in. wędliny, ryby, sery, chleby, zdrowe oleje, przetwory warzywne i owocowe, kawy, herbaty, nalewki, miody, ciasta oraz ręcznie robione słodycze. Pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzów kuchni to jedna z ofert toruńskiego festiwalu.

Targi rozpoczną się 13 kwietnia w sobotę o godzinie 10, a zakończą się 14 kwietnia. Na miejscu rozegrane zostaną konkursy tj. Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2019, Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków na stoiska festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną. Ponadto prezydent Miasta Torunia wraz z rektorem UMK przygotują obiad prezydencko-rektorski. Z kolei w rywalizacji “O Chochlę Prezydenta Miasta Torunia” zawalczą profesjonalne restauracje, szkoły gastronomiczne oraz kucharze amatorzy. Miasto ufundowało nagrody w postaci voucherów do restauracji dla zwycięzców konkursów.

W niedzielę o godzinie 14.45 zaplanowano pojedynek kulinarny Bydgoszcz – Toruń. Kuchenne rewolucje, wspólne gotowanie i degustowanie potraw. Rywalizacja obu miast ma na celu zbliżenie ich do siebie.

Podczas wydarzenia uczestnicy będą mogli poszerzyć wiedzę z kuchni Polski i świata. Przedstawicielem i znawcą kuchni staropolskiej obecnym na imprezie będzie prof. Jarosław Dumanowski z UMK. Opowie on o „Kuchni Rzeczpospolitej wielu narodów”. Ponadto znany dziennikarz kulinarny i prezenter telewizyjny Robert Makłowicz poprowadzi pokaz „Smak wielu narodów”, w którym przybliży uczestnikom kuchnię ormiańską. W programie przewidziano również: gotowanie zupy z dziczyzny według receptury z najstarszej toruńskiej książki kucharskiej z 1885 r., kulinarny „Z ziemi francuskiej do polskiej. Kuchnia polowa gen. Hallera z 1918 r.” oraz pokazy kulinarne dotyczące kuchni kaszubskiej, żydowskiej i podlaskiej.

Dla najmłodszych przygotowano wiele atrakcji m.in. warsztaty „Wielkanocna palma i piernikowe pisanki”, plenerowe pokazy „Kąski z bobra – kuchnia ognia” i „Linie w Ogniu – Kuchnia Historyczna”, warsztaty dotyczące kuchni chińskiej oraz rozmaite konkursy z nagrodami.

Targi zakończą się 14 kwietnia w niedzielę o godz. 16.00. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatne.

Organizatorzy wydarzeń towarzyszących Toruńskiemu Festiwalowi Smaków są: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK, Akademia Kulinarna Studio A Agnieszka Michałowska.

Więcej informacji na temat wydarzenia:

Program targów

www.facebook.com/centrumtargowepark

www.facebook.com/kuchniastaropolska

Dodawanie komentarza

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *